S.O.S. Vakantiestress!

S.O.S. Vakantiestress!

BLOG | 8 augustus 2023

Na een jaar hard werken is het moment eindelijk daar: vakantie! Hoewel dit een periode van totale ontspanning zou moeten zijn, gaat die vaak gepaard met veel vakantiestress. Hoe zorg je ervoor dat jouw vakantie écht als vakantie voelt?

vakantiestress

Verplichting

Marije Thepass van Coachingspraktijk Natuur(lijk) Bewegen krijgt regelmatig mensen in haar praktijk die last hebben van vakantiestress. ‘Ze willen graag ontspannen, maar het lukt maar niet. Het plannen van de vakantie voelt bijna als een verplichting. Er moet zoveel gebeuren. En wat als dingen niet lopen als gepland? Het is lastig om te genieten als je zoveel moet regelen. Zonde van je vakantie! Met deze tips voorkom je vakantiestress.’

1. Begin op tijd

‘Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak lijstjes met dingen die je nog moet regelen, zoals op je werk. Begin op tijd met het afronden van belangrijke zaken, en bepaal wie jouw taken eventueel gaat overnemen. Plan je laatste werkdag niet vlak voordat je op reis gaat. Als je vooraf al een paar dagen vrij hebt, kom je alvast in een rustigere modus. Doordat je al uit de werksfeer bent, zal je brein meer ruimte krijgen voor ontspanning.’

2. Stel je verwachtingen bij

‘Geen enkele vakantie is perfect. Ook op vakantie kun je te maken krijgen met tegenslagen. Bovendien kun je niet alles plannen. Het missen van die controle kan veel stress opleveren. Dit kost energie, en is zonde van je vakantie. Probeer daarom de touwtjes te laten vieren: geef je over aan het feit dat dingen anders lopen dan gepland.’

3. Wees lief voor jezelf

‘Vakantie is de tijd om extra aandacht aan jezelf te besteden. Op vakantie ben je misschien eerder geneigd om ongezonde keuzes te maken. Door te kiezen voor puur en gezond eten voed je je brein. Wees ook lief voor je geest. Zoek ontspanning in de kleine dingen. Denk bijvoorbeeld aan je ademhaling. Focus je eens op de manier waarop je uitademt. Hierdoor vertraagt je hartslag. Mindfulness kan je hier ook bij helpen. Wat gebeurt er in mijn omgeving en in mijn hoofd? Wat heb ik nodig?’

Ook interessant voor jou

Hoe overleef jij het ouderschap?

Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Je hebt het gevoel dat je continu achter jezelf aanrent. Lees hier verder!

Lees verder

‘Hulp vragen is geen zwaktebod’

Ken je het gezegde ‘ouder worden is een gunst, ouder zijn is een kunst’? Het ouderschap is niet altijd even gemakkelijk. Lees hier verder!

Lees verder

Je tijd managen

Ouder zijn is een fulltime job: je hebt zóveel te doen. Hoe zorg je ervoor dat je je tijd verstandig indeelt? Lees hier verder!

Lees verder

Werkmail in het weekend…?

Hoe vaak open jij je werkmail in het weekend? Coach Marije Thepass vertelt over de vervagende grens tussen werk en privé. Lees er hier meer over!

Lees verder

Nu alles weer wordt zoals het was…

Vind je het spannend dat het leven weer normaal lijkt te worden na zo’n lange tijd te hebben geleefd met beperkingen? Lees hier verder.

Lees verder

Neem tijd voor het toilet

We hebben het tegenwoordig allemaal zó druk, dat we soms zelfs vergeten dat we ook nog mens zijn. Lees hier verder.

Lees verder

Zorg al-tijd voor jezelf!

Sinds vorig jaar zijn we gewend geraakt aan een wereld waar veel niet meer kon. Lees hier verder.

Lees verder

Laten we het er eens over hebben

Onze stoelgang is niet bepaald een onderwerp waarover we in de wachtrij bij de kassa of tijdens een gezellig avondje met vrienden praten. Lees hier verder.

Lees verder

Hoe kan je kind het beste leren leren?

Het lijkt soms wel alsof je kind overal afleiding vandaan weet te halen. Ze willen wel leren, maar kunnen zelf de concentratie niet opbrengen. Lees hier verder!

Lees verder

Ervaringen

Mijn dochtertje Sanne van 6 had al een half jaar last van verstopping en was inmiddels bang geworden om naar de wc te gaan. Het deed haar pijn en ze moest al huilen als ze aandrang kreeg. Ook had ze last van kleine beetjes ontlasting die ze ongewild verloor. Vaak had ze nog een luier om… Het was vreselijk en ik wist niet hoe ik haar kon helpen. Middeltjes van de dokter en kinderyoga voor de ontspanning hielpen niet. Toen probeerden we de Methode SuperPoeper® en dat bleek dé oplossing! Doordat Sanne haar lichaam beter ging begrijpen en ze een positieve associatie kreeg met poepen, durfde ze weer op de wc te proberen. Na een tijdje had ze geen obstipatie meer. Een enorme opluchting voor ons allebei!

- Eelke

Het gaat goed met T.: hij poept nu sinds 3 weken op de wc. Geweldig hè! Al durf ik er nog niet helemaal 100% op te vertrouwen. Het keerpunt was in Frankrijk. Niet vreemd, gezien zijn gevoel voor sfeer en de ontspanning die daar heerste.

Heel soms geeft hij het zelf aan, maar meestal moeten we hem nog naar de wc toe helpen. Maar dan zonder weerstand van zijn kant. En hij blijft zitten totdat het lukt. Hij is zo blij. Fantastisch om te zien. En wij natuurlijk ook blij.

Nu hij weer naar school gaat, was het voor ons even spannend hoe hij er dan mee om zou gaan. Tot nu toe poept hij alleen thuis. Op school heeft hij nog geen vieze broeken gehad. Ik heb de juf wel geïnformeerd. En hij weet dat hij haar mag vragen om hem te helpen. Ik ga ervan uit dat het nu wel helemaal goed gaat komen. Maar ben toch nog voorzichtig, hihi.

- Chantal

Ik vind het zo ontzettend leuk dat je niet vanuit een kantoortje werkt maar dingen onderneemt met de kinderen…. Dit maakt het een stuk fijner en informeler. Mijn zoon is helemaal enthousiast over vandaag, je bent wezen waterfietsen met hem en verheugd zich al op de volgende sessie als jullie naar de kinderboerderij gaan.

- Krista

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!