Poepproblemen

Poepproblemen

Ieder jaar hebben zo’n 100.000 kinderen last van verstopping en de gevolgen hiervan. Maar ook onder volwassenen komt dit vaak voor. Hoe ouder we worden, hoe vaker het voorkomt. Buikpijn, een harde en pijnlijke stoelgang, een vieze broek: het kan het leven van je kind of van jezelf negatief beïnvloeden en het zelfvertrouwen een enorme knauw geven.

Meestal ontstaan poepproblemen door ophoudgedrag of langdurig luierpoepen door het kind. Zelden is er sprake van medische oorzaken zoals ziektebeelden of bijwerkingen van medicatie. Veel ouders ervaren helaas dat het erg lastig is om deze problemen zelf op te lossen. Het duurt vaak lang om het poepprobleem definiteif op te lossen en er is regelmatig sprake van terugval(len). Kennis over en ervaring met de behandeling met laxeermiddelen in combinatie met aanpak van onderliggende problematiek ontbreekt nog veelvuldig.

Bij welke problemen?

Verstopping is een opeenhoping van veel poep in de darmen. Hoe langer de poep in de darmen blijft, hoe groter en harder dit wordt. Poepen gaat dan steeds moeilijker en kan pijn doen. Je herkent dit doordat je buikpijn krijgt. Kinderen durven of kunnen dan niet meer te poepen. Vieze broeken kunnen het gevolg zijn van behoorlijke verstopping. Dit kan ook komen doordat het kind het moeilijk vindt om tijdig naar de poepaandrang te luisteren. Met vieze (stinkende) broeken kan het kind flink gepest worden en geïsoleerd raken.

Een ander probleek dat steeds meer gezien wordt, is luierpoepen. Door het grote aanbod van luiers en luierbroekjes, kinderopvang en drukke, werkende ouders wordt zindelijk maken vaak uitgesteld, waardoor luierpoepen moeilijk af te leren is.

Poepproblemen waarbij sprake is van verstopping moeten altijd behandeld worden met laxeermiddelen om beweging in de buik en opgeslagen hopen ontlasting weg te krijgen. In de meeste gevallen van verstopping is er geen sprake van een medische oorzaak en zijn er toch laxeermiddelen nodig om de buik leeg te maken en te houden.

Poepprofessional

Poepproblemen zijn naar, zowel voor het kind als voor de opvoeders. Een poepprofessional kan uitleggen welke laxeermiddelen gebruikt kunnen worden, welke werking deze precies hebben en waarvoor en hoe lang deze nodig zijn. Daarbij het is het belangrijk om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaken (SHIT) van het (on)bewiste ophoudgedrag van het het kind/van jezelf en de verstopping.

De poepprofessional kan samen met opvoeders of jou bekijken waar welke knelpunten zitten en hoe deze kunnen worden omgebogen tot helppunten.

Methode SuperPoeper ®

De methode SuperPoeper® bestaat uit een systeemgerichte aanpak voor kinderen met poepproblemen en hun opvoeders, maar ook volwassenen en professionals. De methode is ontwikkeld door TOF-training na jarenlange specifieke kindertherapeutische praktijkervaring met kinderen met poepproblemen en hun opvoeders. De methode voorziet in ondersteuning aan opvoeders en aan het kind.

Opvoeders wordt een uitgebreid eenmalig consult geboden waarbij, buiten de medische invalshoek, zes andere invalshoeken worden ingezet. Na afloop ontvangen opvoeders een e-mail met toelichting van het stappenplan en plan van aanpak. De focus binnen deze aanpak ligt bij de opvoeders om het kind, dat al zo belast is met het poepprobleem, zo veel mogelijk te ontlasten.

Het kind kan met de app SuperPoeper op een speelse en ontspannen manier van alles ontdekken over poepen, poepproblemen en een poepplan. De app kan enerzijds worden ingezet om jonge kinderen op moderne, interactieve wijze poepzindelijk te maken. Anderzijds kan de app gebruikt worden voor kinderen, waarbij poepen en praten over poepen een probleem is.

Lees meer op www.superpoeper.nl

Ervaringen

Mijn dochtertje Sanne van 6 had al een half jaar last van verstopping en was inmiddels bang geworden om naar de wc te gaan. Het deed haar pijn en ze moest al huilen als ze aandrang kreeg. Ook had ze last van kleine beetjes ontlasting die ze ongewild verloor. Vaak had ze nog een luier om… Het was vreselijk en ik wist niet hoe ik haar kon helpen. Middeltjes van de dokter en kinderyoga voor de ontspanning hielpen niet. Toen probeerden we de Methode SuperPoeper® en dat bleek dé oplossing! Doordat Sanne haar lichaam beter ging begrijpen en ze een positieve associatie kreeg met poepen, durfde ze weer op de wc te proberen. Na een tijdje had ze geen obstipatie meer. Een enorme opluchting voor ons allebei!

- Eelke

Het gaat goed met T.: hij poept nu sinds 3 weken op de wc. Geweldig hè! Al durf ik er nog niet helemaal 100% op te vertrouwen. Het keerpunt was in Frankrijk. Niet vreemd, gezien zijn gevoel voor sfeer en de ontspanning die daar heerste.

Heel soms geeft hij het zelf aan, maar meestal moeten we hem nog naar de wc toe helpen. Maar dan zonder weerstand van zijn kant. En hij blijft zitten totdat het lukt. Hij is zo blij. Fantastisch om te zien. En wij natuurlijk ook blij.

Nu hij weer naar school gaat, was het voor ons even spannend hoe hij er dan mee om zou gaan. Tot nu toe poept hij alleen thuis. Op school heeft hij nog geen vieze broeken gehad. Ik heb de juf wel geïnformeerd. En hij weet dat hij haar mag vragen om hem te helpen. Ik ga ervan uit dat het nu wel helemaal goed gaat komen. Maar ben toch nog voorzichtig, hihi.

- Chantal

Ik vind het zo ontzettend leuk dat je niet vanuit een kantoortje werkt maar dingen onderneemt met de kinderen…. Dit maakt het een stuk fijner en informeler. Mijn zoon is helemaal enthousiast over vandaag, je bent wezen waterfietsen met hem en verheugd zich al op de volgende sessie als jullie naar de kinderboerderij gaan.

- Krista

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!