Hoe kan je kind het beste leren leren?

Hoe kan je kind het beste leren leren?

BLOG | 31 juli 2023

Het lijkt soms wel alsof je kind overal afleiding vandaan weet te halen. Wat er buiten gebeurt, wat jij aan het doen bent of wat ze in hun omgeving allemaal kunnen zien is veel interessanter dan het taakje waar ze mee bezig zouden moeten zijn.

Zelf merken ze ook wel dat het werk niet goed gaat, ze zijn in een constante worsteling met zichzelf. Ze willen wel leren, maar kunnen de concentratie niet opbrengen om zichzelf ertoe te zetten. Kinderen komen zo met zichzelf in de knoop te liggen. En jij, als ouder, weet dan ook even niet wat je moet doen.

Ieder kind leert op een eigen manier. Als een kind moeite heeft met leren, kan de oorzaak hiervan net zo goed bij ieder kind verschillen. Sommige kinderen kunnen zich moeilijk focussen op een tekst omdat ze de letters op papier zien dansen, anderen vinden het juist moeilijk om lang achter elkaar stil te zitten. Een MILS-onderzoek (Meer Inzicht in LeerStrategieën) kan inzicht geven in hoe je kind het beste en makkelijkste leert. Zo hoef jij je minder zorgen te maken, en kan je kind ook weer vertrouwen krijgen in zichzelf. MILS is ontwikkeld door cognitief psycholoog Marjolein van Bodegom van Bureau van Bodegom. Zie www.vanbodegom.eu

In de praktijk

Hoe ziet een MILS-onderzoek eruit in de praktijk? Marije Thepass van Coachingspraktijk Natuur(lijk) Bewegen vertelt dat MILS drie delen kent, en geschikt is voor kinderen vanaf 9 jaar. ‘Het begint met een voorgesprekje met het kind, om het kind wat gerust te stellen en alvast wat informatie te achterhalen over de leerstijl. Daarna volgt een uitgebreid onderzoek. Het derde deel is een nagesprek. Al met al duurt alles zo’n anderhalf uur. Na het onderzoek wordt een verslag met adviezen gemaakt voor de ouders of verzorgers.’

Wederzijds begrip

Marije: ‘Wat je met MILS vooral kunt krijgen, is meer begrip. Begrip vanuit jezelf, omdat je snapt hoe je kind het beste kan leren en daarmee ook waarom dit af en toe niet lukt. Als je het ritme van je kind weet, kun je hier namelijk op inspelen. Als een les bijvoorbeeld drie kwartier duurt, kan het nodig zijn voor de concentratie om iets in de handen te hebben om mee te spelen. Het onderzoek brengt ook meer begrip vanuit je kind. Waar je kind eerder tegen zichzelf worstelde en dacht niet goed te kunnen leren, krijgt die nu duidelijke handvatten om wel goede resultaten te boeken. Soms is het bijvoorbeeld nuttig om een leeslineaal te gebruiken, die zinnen vergroot tijdens het lezen. Ook een fluistertelefoon is een mooi hulpmiddel, waarbij je kind zichzelf kan horen tijdens het voorlezen. Er is van alles mogelijk, je moet het alleen even weten!’

MILS: ook bruikbaar bij thuisleren!

Nu de scholen dicht zijn en je kind vooral thuis zit te leren, kan concentratie een probleem gaan vormen, zegt Marije. ‘Er is thuis natuurlijk ontzettend veel afleiding te vinden. Om inzicht te krijgen in hoe je kind alsnog goed kan leren, kan MILS een mooie oplossing zijn. Ook nu is MILS prima uit te voeren. Het eerste gesprek vindt telefonisch plaats, en de resultaten krijg je per e-mail. Het onderzoek zelf moet wel persoonlijk, maar dit kunnen we ook buiten afnemen. Ik heb hiervoor alleen mijn laptop nodig en ik kan genoeg afstand houden. Neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.’

Ook interessant voor jou

Hoe overleef jij het ouderschap?

Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Je hebt het gevoel dat je continu achter jezelf aanrent. Lees hier verder!

Lees verder

‘Hulp vragen is geen zwaktebod’

Ken je het gezegde ‘ouder worden is een gunst, ouder zijn is een kunst’? Het ouderschap is niet altijd even gemakkelijk. Lees hier verder!

Lees verder

Je tijd managen

Ouder zijn is een fulltime job: je hebt zóveel te doen. Hoe zorg je ervoor dat je je tijd verstandig indeelt? Lees hier verder!

Lees verder

Werkmail in het weekend…?

Hoe vaak open jij je werkmail in het weekend? Coach Marije Thepass vertelt over de vervagende grens tussen werk en privé. Lees er hier meer over!

Lees verder

S.O.S. Vakantiestress!

Een kwart van de Nederlanders heeft last van vakantiestress. Lees hier wat je eraan kunt doen om zonder stress op vakantie te gaan!

Lees verder

Nu alles weer wordt zoals het was…

Vind je het spannend dat het leven weer normaal lijkt te worden na zo’n lange tijd te hebben geleefd met beperkingen? Lees hier verder.

Lees verder

Neem tijd voor het toilet

We hebben het tegenwoordig allemaal zó druk, dat we soms zelfs vergeten dat we ook nog mens zijn. Lees hier verder.

Lees verder

Zorg al-tijd voor jezelf!

Sinds vorig jaar zijn we gewend geraakt aan een wereld waar veel niet meer kon. Lees hier verder.

Lees verder

Laten we het er eens over hebben

Onze stoelgang is niet bepaald een onderwerp waarover we in de wachtrij bij de kassa of tijdens een gezellig avondje met vrienden praten. Lees hier verder.

Lees verder

Ervaringen

Mijn dochtertje Sanne van 6 had al een half jaar last van verstopping en was inmiddels bang geworden om naar de wc te gaan. Het deed haar pijn en ze moest al huilen als ze aandrang kreeg. Ook had ze last van kleine beetjes ontlasting die ze ongewild verloor. Vaak had ze nog een luier om… Het was vreselijk en ik wist niet hoe ik haar kon helpen. Middeltjes van de dokter en kinderyoga voor de ontspanning hielpen niet. Toen probeerden we de Methode SuperPoeper® en dat bleek dé oplossing! Doordat Sanne haar lichaam beter ging begrijpen en ze een positieve associatie kreeg met poepen, durfde ze weer op de wc te proberen. Na een tijdje had ze geen obstipatie meer. Een enorme opluchting voor ons allebei!

- Eelke

Het gaat goed met T.: hij poept nu sinds 3 weken op de wc. Geweldig hè! Al durf ik er nog niet helemaal 100% op te vertrouwen. Het keerpunt was in Frankrijk. Niet vreemd, gezien zijn gevoel voor sfeer en de ontspanning die daar heerste.

Heel soms geeft hij het zelf aan, maar meestal moeten we hem nog naar de wc toe helpen. Maar dan zonder weerstand van zijn kant. En hij blijft zitten totdat het lukt. Hij is zo blij. Fantastisch om te zien. En wij natuurlijk ook blij.

Nu hij weer naar school gaat, was het voor ons even spannend hoe hij er dan mee om zou gaan. Tot nu toe poept hij alleen thuis. Op school heeft hij nog geen vieze broeken gehad. Ik heb de juf wel geïnformeerd. En hij weet dat hij haar mag vragen om hem te helpen. Ik ga ervan uit dat het nu wel helemaal goed gaat komen. Maar ben toch nog voorzichtig, hihi.

- Chantal

Ik vind het zo ontzettend leuk dat je niet vanuit een kantoortje werkt maar dingen onderneemt met de kinderen…. Dit maakt het een stuk fijner en informeler. Mijn zoon is helemaal enthousiast over vandaag, je bent wezen waterfietsen met hem en verheugd zich al op de volgende sessie als jullie naar de kinderboerderij gaan.

- Krista

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!