Rouw en verlies bij kinderen

Rouw en verlies bij kinderen

Het overlijden van een geliefde is iets waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Doodgaan hoort bij het leven. Het is echter een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt. Het is immers een verdrietig onderwerp, wat ook angstig kan maken. De meeste mensen praten daar dus liever niet over, ook niet met hun kinderen. Iedereen zal in zijn leven op enig moment een dierbaar persoon verliezen.

Voorbereiden op verlies

Hoe kunnen we de tijd nemen om onszelf en onze kinderen voor te bereiden op dergelijke situaties? Als het ons toch (ineens) overkomt, kan het zijn dat we met onze handen in het haar zitten. We zijn zelf overweldigd door de emoties die we voelen of we voelen misschien zelfs even helemaal niets.
Er is van alles te regelen. En dan zijn de kinderen er ook nog. Hoe vertellen we het? Wat kunnen we vertellen? Wat weten ze eigenlijk al van de dood? Nemen we de kinderen mee naar het afscheid?

Over de workshop

Deze workshop is een preventieve workshop. Dit houdt in dat we inzicht krijgen in hoe we onszelf en ons kind kunnen voorbereiden op dat wat onvermijdelijk komen gaat. Het is goed om als ouder(s) en/of verzorger(s) inzicht te hebben in het concept van de dood zoals kinderen dit zien, zodat je handvatten krijgt in het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Op die manier leer je hoe je je kind kunt begeleiden en wat het betekent als iets of iemand dood gaat.

‘Hoe waardevol is het om ons voor te bereiden op iets waar we allemaal mee te maken krijgen?’

In de tweedelige workshop beginnen we met een uitleg over de dood. Wat is doodgaan en hoe zien kinderen het concept ‘dood’? We kijken
naar oorzaken van de dood en hoe je kunt omgaan met de dood. Hierbij bekijken we hoe een rouwproces eruit ziet en wat de functie van verdriet is in dit proces. We bespreken wat het belang is van een goede verwerking. Kinderen tonen hun verdriet niet altijd. Hoe kun je als ouder dan zien dat je kind verdrietig is en wanneer begint het rouwproces bij je kind? Deze zaken komen in deze workshop eveneens aan bod. Je ervaart daarnaast een aantal activiteiten die je samen met een kind kunt doen. Deze kunnen bijdragen aan het verwerkingsproces.laxeermiddelen nodig om de buik leeg te maken en te houden.

Praten over de dood

De dood is een moeilijk onderwerp. De meeste mensen praten er liever niet over, maar het is goed om er bij stil te staan en je voor te bereiden op wat (ooit) gaat komen. Zo kun je je kind helpen het rouwproces beter te doorlopen. Bedenk daarbij altijd dat je het niet alleen hoeft te doen en dat het juist goed kan zijn (extra) hulp in te schakelen.

Praktische informatie

Het tarief voor deze workshop is € 65,00 per persoon (exclusief btw). De workshop is zowel geschikt voor individuen als voor een deskundigheidsbevorderingsactviteit voor een bedrijf. Koffie of thee en iets lekkers is inbegrepen, evenals het materiaal. Je ontvangt een certificaat van deelname en een hand-out. De workshop wordt gegeven op aanvraag en op de eigen locatie. De duur per bijeenkomst bedraagt ca. 1,5 uur.

Ook interessant voor jou

Timemanagement voor kinderopvang

De training “Van Werkdruk naar meer werkgeluk” is goed inzetbaar als teamtraining, maar kan ook op maat gemaakt worden en kan tevens ingezet worden voor individuele coaching wanneer hier behoefte aan is.

Lees verder

Timemanagement voor ouders

Iedere ouder zal het herkennen. Je staat ’s ochtends op en voordat je de kinderen op school hebt, heb je er al bijna een dagtaak op zitten.

Lees verder

MILS

MILS is bedoeld voor kinderen die nog niet doorhebben hoe ze het beste en makkelijkste kunnen leren. Als MILS-coach probeer je inzicht te krijgen in hoe een kind het beste leert.

Lees verder

Ervaringen

Mijn dochtertje Sanne van 6 had al een half jaar last van verstopping en was inmiddels bang geworden om naar de wc te gaan. Het deed haar pijn en ze moest al huilen als ze aandrang kreeg. Ook had ze last van kleine beetjes ontlasting die ze ongewild verloor. Vaak had ze nog een luier om… Het was vreselijk en ik wist niet hoe ik haar kon helpen. Middeltjes van de dokter en kinderyoga voor de ontspanning hielpen niet. Toen probeerden we de Methode SuperPoeper® en dat bleek dé oplossing! Doordat Sanne haar lichaam beter ging begrijpen en ze een positieve associatie kreeg met poepen, durfde ze weer op de wc te proberen. Na een tijdje had ze geen obstipatie meer. Een enorme opluchting voor ons allebei!

- Eelke

Het gaat goed met T.: hij poept nu sinds 3 weken op de wc. Geweldig hè! Al durf ik er nog niet helemaal 100% op te vertrouwen. Het keerpunt was in Frankrijk. Niet vreemd, gezien zijn gevoel voor sfeer en de ontspanning die daar heerste.

Heel soms geeft hij het zelf aan, maar meestal moeten we hem nog naar de wc toe helpen. Maar dan zonder weerstand van zijn kant. En hij blijft zitten totdat het lukt. Hij is zo blij. Fantastisch om te zien. En wij natuurlijk ook blij.

Nu hij weer naar school gaat, was het voor ons even spannend hoe hij er dan mee om zou gaan. Tot nu toe poept hij alleen thuis. Op school heeft hij nog geen vieze broeken gehad. Ik heb de juf wel geïnformeerd. En hij weet dat hij haar mag vragen om hem te helpen. Ik ga ervan uit dat het nu wel helemaal goed gaat komen. Maar ben toch nog voorzichtig, hihi.

- Chantal

Ik vind het zo ontzettend leuk dat je niet vanuit een kantoortje werkt maar dingen onderneemt met de kinderen…. Dit maakt het een stuk fijner en informeler. Mijn zoon is helemaal enthousiast over vandaag, je bent wezen waterfietsen met hem en verheugd zich al op de volgende sessie als jullie naar de kinderboerderij gaan.

- Krista

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!